10 nawyków dla zdrowego serca – sprawdź, jak codziennie chronić się przed miażdżycą, zawałem i wylewem!
JEDZENIE PEŁNOTŁUSTEGO NABIAŁU – 42%
Już od pewnego czasu mówi się o tym, że nieodtłuszczony nabiał jest zdrowy. Choć naukowcy dotąd odradzali jego częste spożycie ze względu na duży udział tłuszczów nasyconych, teraz będą musieli zrewidować zalecenia. Jak wynika z analizy nawyków żywieniowych ponad 130 tys. ludzi z 21 krajów, obecne z produktach mlecznych specyficzne tłuszcze mają tak naprawdę działanie ochronne dla serca. Jak czytamy w piśmie „The Lancet”, osoby spożywające co najmniej 2 porcje tłustego nabiału dziennie (średnio 3,2 porcji) rzadziej umierają z powodu chorób serca czy wylewu niż ci, którzy nie zjadają nawet jednej porcji. Porcja to duża szklanka mleka lub jogurtu, 15 g sera albo łyżeczka masła. Z kolei „American Journal of Clinical Nutrition” donosi, że u osób jedzących produkty mleczne, które mają we krwi najwyższe poziomy pochodzących z nich kwasów tłuszczowych, dochodzi do wylewu o 42% rzadziej niż u ludzi z najniższymi stężeniami tych lipidów.