Bóle kostno-stawowe u dorosłych i spowolnienie wzrostu u dzieci? To może być objaw niedoboru manganu. Sprawdź, co powinno zaniepokoić

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Gdy stężenie manganu w organizmie spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Niedobór niebezpieczny jest szczególnie u małych dzieci i osób z osteoporozą. Dlaczego? Sprawdź, jakie objawy mogą oznaczać zbyt niskie stężenie manganu w organizmie.
Gdy stężenie manganu w organizmie spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. Niedobór niebezpieczny jest szczególnie u małych dzieci i osób z osteoporozą. Dlaczego? Sprawdź, jakie objawy mogą oznaczać zbyt niskie stężenie manganu w organizmie. rido/123RF
Mangan to jeden z pierwiastków śladowych, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Odpowiada za regulację budowy kości, metabolizm cholesterolu i krwinek czerwonych, a także za wzrost wchłaniania niektórych składników odżywczych, w tym żelaza i biotyny. Podpowiadamy, jakie jest dobowe zapotrzebowanie na mangan, jakie są jego główne źródła w żywności oraz podajemy, po czym poznać objawy niedoboru tego pierwiastka.

Spis treści

Jakie są objawy niedoboru manganu w organizmie?

Mangan odpowiada za prawidłowa pracę wielu narządów i układów, w tym nerwowego, kostnego, krwionośnego i płciowego. Gdy poziom tego pierwiastka spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się wielu nieprzyjemnych dolegliwości. W galerii podpowiadamy, po czym poznać, że w naszym organizmie brakuje manganu.

Jakie są objawy niedoboru manganu?

Właściwości i rola manganu w organizmie

Mangan to pierwiastek, którego największe ilości w organizmie znajdują się w wątrobie, nerkach, trzustce i mózgu. Ten związek powszechnie występuje w glebie, dlatego częste spożywanie produktów zbożowych regularnie uzupełnia zapotrzebowanie na niego.

Dowiedz się więcej: Kto powinien unikać płatków owsianych?

Jaką rolę w organizmie pełni mangan? Wśród jego najważniejszych zadań można wymienić:

  • wsparcie produkcji enzymów – głównie karbokzylazy, arginazy i peptydazy,
  • zwiększenie przyswajania z pożywienia biotyny, żelaza, a także witaminy B1, E i C,
  • poprawa metabolizmu cholesterolu i zmniejszanie jego stężenia we krwi,
  • przyspieszenie metabolizmu uszkodzonych krwinek czerwonych,
  • wsparcie metabolizmu węglowodanów i regulowanie poziomu glukozy we krwi,
  • poprawa jakości nasienia i komórki jajowej – wsparcie płodności,
  • działanie antyoksydacyjnie, czyli chroniące organizm przed szkodliwym wpływem rodników tlenowych,
  • wzmocnienie tkanki łącznej i przyspieszenie tworzenia się włókien kolagenowych,
  • regulacja procesu kostnienia, a także przyspieszenie wzrostu i naprawy kości,
  • regulacja wytwarzania tyroksyny, czyli hormonu tarczycy,
  • poprawa koncentracji i pamięci,
  • łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego.

Dobowe zapotrzebowanie na mangan

Dzienne zapotrzebowanie na mangan nie zostało jeszcze ustalone przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dlatego lekarze i dietetycy najczęściej posługują się wytycznymi National Academy of Sciences i Food and Nutrition Board.

Ile wynosi dobowe zapotrzebowanie na mangan w poszczególnych grupach wiekowych?

  • niemowlęta do 6. miesiąca życia – 0,003 mg – całość pokrywa mleko matki lub mieszanka mlekozastępcza,
  • niemowlęta od 7. do 12. miesiąca życia – 0,6 mg,
  • dzieci od 1. do 3. roku życia – 1,2 mg,
  • dzieci od 4. do 8. roku życia – 1,5 mg,
  • dziewczęta od 9. do 18. roku życia – 1,6 mg,
  • chłopcy od 9. do 13. roku życia – 1,9 mg,
  • chłopcy od 14. do 18. roku życia – 2,2 mg,
  • kobiety powyżej 18. roku życia – 1,8 mg,
  • mężczyźni powyżej 18. roku życia – 2,3 mg,
  • kobiety ciężarne – 2 mg,
  • kobiety karmiące piersią – 2,6 mg.

Źródła manganu w diecie. Jakie produkty warto spożywać?

Mangan powszechnie występuje w wodzie oraz w glebie, dlatego produkty zbożowe to dobre źródło tego pierwiastka. Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość manganu:

  • goździki – 60,1 mg,
  • płatki owsiane – 4,93 mg,
  • orzechy laskowe – 4,2 mg,
  • orzechy włoskie – 3,60 mg,
  • ryż brązowy – 2,85 mg,
  • chleb żytni – 2,74 mg,
  • pestki słonecznika – 2,61 mg,
  • soja – 2,51 mg,
  • kasza jęczmienna – 1,94 mg,
  • kasza jaglana – 1,61 mg,
  • groszek konserwowy – 1,61 mg,
  • nasiona fasoli białej – 1,53 mg,
  • soczewica – 1,39 mg,
  • kasza gryczana –1,3 mg,
  • brokuły – 0,53 mg,
  • banan – 0,42 mg,
  • natka pietruszki – 0,42 mg,
  • krewetki – 0,38 mg,
  • małże – 0,09 mg,
  • wieprzowina – 0,04 mg,
  • łosoś – 0,02 mg,
  • wołowina – 0,01 mg.

Warto wspomnieć, że woda pitna nie powinna mieć więcej manganu niż 0,05 mg/l.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia