Zimowa herbata na każdy dzień tygodnia. Przepisy na rozgrzewające i zdrowe herbatki. Co dodać, aby były jeszcze lepsze?
Przepis na zimową herbatę „na bogato”
Przezroczysty czajniczek, a w nim skarbnica witamin – to estetyczne i zdrowe uzupełnienie świątecznego obiadu. Do naparu możemy dodać ulubione świeże i suszone owoce, a także przyprawy korzenne. Taki napar nie tylko będzie pasował do ciast, ale może też przynieść ulgę naszemu żołądkowi.
Składniki na 4 porcje: litr wody, 4 łyżeczki czarnej herbaty, 80 g korzenia imbiru, 10 goździków, 5 ziaren kardamonu, 2 laski cynamonu cejlońskiego, 6 pigw w syropie, pięć plastrów pomarańczy lub cytryny, 4 łyżki miodu i/lub syrop z malin.
Przygotowanie:
- imbir umyć, obrać, pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce i włożyć do czajniczka,
- dodać goździki, cynamon i kardamon i zalać wrzątkiem,
- po 5 minutach dosypać herbatę,
- poczekać, aż napar przestygnie,
- dodać owoce oraz miód i/lub syrop z malin.