Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?
Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli)
Pałeczka okrężnicy jest bakterią, która wchodzi w skład naturalnej flory bakteryjnej jelita grubego i wspomaga proces rozkładu pokarmów. W przeważającej większości przypadków nie stanowi ona zagrożenia dla człowieka. Wobec tego: dlaczego pojawiają się ostrzeżenia o zakażeniu wody bakteriami coli? Spożycie niektórych szczepów pałeczki okrężnicy może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Typowe objawy takiego zatrucia to: wymioty i ostre biegunki. Niekiedy spożycie skażonych produktów (surowego mleka, drobiu) może prowadzić do rozwoju zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia otrzewnej lub sepsy. Nieco inne konsekwencje może mieć skażenie bieżącej wody pałeczkami okrężnicy. Może ono odpowiadać za zakażenie dolnych dróg moczowych, zapalenie cewki moczowej i odmiedniczkowe zapalenie nerek.