Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witamina C
Zapotrzebowanie dzienne: kobiety – 60 mg, mężczyźni – 75 mg.
Rola: działanie antyoksydacyjne, a więc ochronne w stosunku do antyutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach (np. wit. E), przemiany węglowodanów, białek, tłuszczów i cholesterolu, synteza kolagenu i procesy gojenia skóry i dziąseł, neuroprzekaźników, hormonów (adrenalina, insulina, tyroksyna), przyswajanie żelaza, produkcja przeciwciał i erytrocytów, regulacja ciśnienia tętniczego, obniżanie hiperglikemii, wchłaniania żelaza i wapnia, zwalczanie patogenów.
Źródła: owoce, zwłaszcza jagodowe i cytrusowe, oraz warzywa takie jak papryka i zioła. Spore ilości w diecie pochodzą z pomidorów i ziemniaków. TOP 3: porzeczki, czerwona papryka, kiwi.
Kiedy potrzeba więcej: ciężki i długotrwały wysiłek, wymioty i zaburzenia jelitowe, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, dym papierosowy, smog, nadmierny stres, leki: przeciwzakrzepowe, salicylany, sulfonamidy, antykoncepcja hormonalna, przygotowanie dań w metalowych naczyniach, dodatek sody do potraw, rozdrabianie i ogrzewanie.