6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powodowane przez nie zatrucia należą do najcięższych,...
fot. Laborratte/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie rybami i owocami morza

Powodowane przez nie zatrucia należą do najcięższych, dlatego wybierane produkty morskie bezwzględnie powinny być świeże. Najlepszym wyznacznikiem ich stanu jest zapach, który nie powinien zawierać żadnych nieprzyjemnych nut, w tym tej „rybiej”.

Zapach ryb powinien być świeży, a wygląd – nie pozostawiać nic do życzenia. Dlatego na sushi z surowizną warto zdecydować się tylko w dobrej restauracji; to samo dotyczy tatara z ryby czy ryb wędzonych na zimno. Należy uważać na nie również w sklepie, wybierając filety z długą datą przydatności i od sprawdzonych producentów.

Należy też pamiętać, że na początku pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 wykrywano w chłodzonych mrożonych mięsnych oraz rybnych.

Zobacz również

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Monika Olejnik przekazała wieści o druzgocącej diagnozie. Jest już po operacji

Monika Olejnik przekazała wieści o druzgocącej diagnozie. Jest już po operacji

Polecamy

Masz ten objaw? Może zwiastować rychły zawał

Masz ten objaw? Może zwiastować rychły zawał

QUIZ: Co wiesz o katarze? Sprawdź, czy odróżnisz infekcję bakteryjną od wirusowej

QUIZ: Co wiesz o katarze? Sprawdź, czy odróżnisz infekcję bakteryjną od wirusowej

Objawy „cichego zabójcy”, które mogą pojawić się na skórze

Objawy „cichego zabójcy”, które mogą pojawić się na skórze