6 z 14
Poprzednie
Następne
Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania
Zatrucie rybami i owocami morza
Powodowane przez nie zatrucia należą do najcięższych, dlatego wybierane produkty morskie bezwzględnie powinny być świeże. Najlepszym wyznacznikiem ich stanu jest zapach, który nie powinien zawierać żadnych nieprzyjemnych nut, w tym tej „rybiej”.
Zapach ryb powinien być świeży, a wygląd – nie pozostawiać nic do życzenia. Dlatego na sushi z surowizną warto zdecydować się tylko w dobrej restauracji; to samo dotyczy tatara z ryby czy ryb wędzonych na zimno. Należy uważać na nie również w sklepie, wybierając filety z długą datą przydatności i od sprawdzonych producentów.
Należy też pamiętać, że na początku pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 wykrywano w chłodzonych mrożonych mięsnych oraz rybnych.