4 z 11
Poprzednie
Następne
To najgorsze produkty do kanapki. Nie łącz z pieczywem, bo posiłek będzie niezdrowy i tuczący! Zobacz, jak jeść chleb i nie tyć
Najgorsze dodatki do kanapki. Wędliny
Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas czy pasztetów to łatwy wybór do kanapki, jednak to właśnie takie produkty decydują o tym, czy jest zdrowa. Niestety, różowy kolor wyrobów mięsnych pochodzi od azotynów, które przekształcają się w rakotwórcza nitrozaminy. To także źródło dużych dawek tłuszczu, soli i sodu oraz innych dodatków. Takie produkty są bardzo kaloryczne i zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, otyłości i niektórych typów nowotworów. Wybieraj mięso pieczone (najlepiej samodzielnie), a także ryby, ser i wyroby sojowe, np. tofu i tempeh, a także wędliny roślinne.