6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować...
fot. Robert Krčmar/unsplash.com

Te warzywa na grilla są najsmaczniejsze! Sprawdź, które wybrać i ile minut piec je na ruszcie. Zobacz sposoby na pyszne grillowane warzywa

Kukurydza

Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować – inaczej może spalić się z wierzchu, zanim jeszcze będzie gotowa, a na pewno stwardnieje. Gotowanie kolb przez 5-6 minut w wodzie, po czym pieczenie przez 3-4 min z każdej strony sprawi, że ziarna będę miękkie i aromatyczne. Kolbę można też pokroić na kawałki i piec po nabiciu na patyczki do szaszłyków lub szpadki.

Jeśli jednak mamy kukurydzę w kolbie wraz z liśćmi okrywowymi, warto ją tak zostawić, a przed wrzuceniem bezpośrednio na ruszt – dobrze zmoczyć wodą, by nie uległy później spaleniu. W przypadku młodego warzywa wystarczy piec je przez 15-20 min, regularnie obracając.

Zobacz również

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Polecamy

Masz ten objaw? Może zwiastować rychły zawał

Masz ten objaw? Może zwiastować rychły zawał

Objawy „cichego zabójcy”, które mogą pojawić się na skórze

Objawy „cichego zabójcy”, które mogą pojawić się na skórze

Palenie to główny problem w Polsce. Ekspert wskazuje skuteczny lek

GORĄCY TEMAT
Palenie to główny problem w Polsce. Ekspert wskazuje skuteczny lek