Tanie fermentowane superfoods. Jedz na piękną skórę, włosy, odchudzanie i zdrowie psychiczne
Natto i tempeh – fermentowana soja dla zdrowych kości
Natto jest tradycyjną japońską potrawą. Jest wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi. Często jest podawana na śniadanie lub jako przekąska z różnymi dodatkami, np. ryżem i rybami. Natto ma śluzowatą konsystencję oraz ma charakterystyczny smak i zapach.
Natto jest bogate w błonnik pokarmowy oraz witaminy (K2 MK7, B1, B5, B6, B9, E) i minerały (wapń, fosfor, żelazo, sód, potas). Natto łagodzi zaparcia, pomaga w trawieniu, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcje nerek i serca, przeciwdziała utracie gęstości kości i poprawia odporność.
Innym produktem z fermentowanej soi jest pochodzący z Indonezji tempeh. Podobnie jak tofu często jest używany jako alternatywa dla mięsa. Tempeh jest bogaty w błonnik i może pomóc poprawić zdrowie jelit i poziom cholesterolu.