5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii...
fot. LightFieldStudios/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Gotowanie w mikrofalówce. Czy jedzenie z mikrofali jest szkodliwe?

Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii do zawartych w produkcie cząsteczek wody, umożliwiając jej parowanie i gotowanie żywności od środka. Problem w tym, że działa także na słabe wiązania chemiczne, typowe dla najbardziej wrażliwych i deficytowych związków. Naturalne jedzenie przygotowane w mikrofali zachowuje jedynie kilka procent z oryginalnej zawartości witamin i traci większość aromatu, a przez to też smaku.

Jeszcze większe szkody powstają, gdy do produktu doda się wody, co zaleca większość producentów warzywnych mrożonek. Ponieważ im dłużej trwa obróbka w mikrofali, tym większe są zniszczenia składników odżywczych, mikrofali warto używać sporadycznie. Najlepiej do krótkiego podgrzewania najlepiej sklepowych produktów, a nie gotowania posiłków z podstawowych składników. Jedzenie musi być w przykrytym naczyniu, by ogrzało się szybko i równomiernie, a nie – częściowo spaliło i poparzyło usta.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Polecamy

Polskie społeczeństwo się starzeje. Jakie problemy mają osoby 65+?

O TYM SIĘ MÓWI
Polskie społeczeństwo się starzeje. Jakie problemy mają osoby 65+?

PALISZ (papierosy)? WAPUJESZ  (e-papierosy)? PODGRZEWASZ (tytoń)?

PALISZ (papierosy)? WAPUJESZ (e-papierosy)? PODGRZEWASZ (tytoń)?

Diabetycy narażeni na zakrzepy krwi! Jest jednak sposób, żeby się przed tym ochronić

NOWE FAKTY
Diabetycy narażeni na zakrzepy krwi! Jest jednak sposób, żeby się przed tym ochronić