Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie
Gotowanie w mikrofalówce. Czy jedzenie z mikrofali jest szkodliwe?
Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie dostarczania energii do zawartych w produkcie cząsteczek wody, umożliwiając jej parowanie i gotowanie żywności od środka. Problem w tym, że działa także na słabe wiązania chemiczne, typowe dla najbardziej wrażliwych i deficytowych związków. Naturalne jedzenie przygotowane w mikrofali zachowuje jedynie kilka procent z oryginalnej zawartości witamin i traci większość aromatu, a przez to też smaku.
Jeszcze większe szkody powstają, gdy do produktu doda się wody, co zaleca większość producentów warzywnych mrożonek. Ponieważ im dłużej trwa obróbka w mikrofali, tym większe są zniszczenia składników odżywczych, mikrofali warto używać sporadycznie. Najlepiej do krótkiego podgrzewania najlepiej sklepowych produktów, a nie gotowania posiłków z podstawowych składników. Jedzenie musi być w przykrytym naczyniu, by ogrzało się szybko i równomiernie, a nie – częściowo spaliło i poparzyło usta.