7 z 10
Poprzednie
Następne
Tak jedzenie awokado pomaga najszybciej schudnąć. W ten sposób spożywanie awokado prowadzi do utraty wagi
Przeciwutleniacze z awokado neutralizują wolne rodniki uszkadzające DNA. Wolne rodniki są niszczącymi cząsteczkami tlenu – naturalnymi produktami ubocznymi metabolizmu, wywołującymi w organizmie różne reakcje łańcuchowe, które niszczą komórki i DNA, powodując różnego rodzaju problemy zdrowotne.
Przeciwutleniacze w świeżych owocach i warzywach mogą pomóc zneutralizować niektóre wolne rodniki, ale nie mogą dotrzeć do mitochondriów – bazy wolnych rodników. Kiedy mitochondria nie działają prawidłowo, metabolizm działa mniej wydajnie. Naukowcy twierdzą, że w krajach śródziemnomorskich, gdzie oliwa z oliwek – pod względem odżywczym podobna do awokado – jest podstawą diety, zauważono zdecydowanie niższy wskaźnik zachorowań.