Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta
Wykwintna zupa rybna z makreli
1. Przygotuj bulion rybny: włóż do 2,5 litry wody 2 tuszki makreli pokrojone w kawałki o boku ok. 5 cm (nie powinna mieć skrzeli), dodaj 6 suszonych grzybów, 3 obrane marchewki i 2 pietruszki, zieloną część pora, cebulę, pomidora, 3 ząbki czosnku, kawałek imbiru wielkości kciuka, pęczek natki pietruszki, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren czarnego pieprzu i 2 łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny, ostudź i przecedź.
2. Podsmaż w garnku na 3 łyżkach oliwy obrane i pokrojone w słupki warzywa: 2 marchewki, pietruszkę i kawałek selera oraz kostki cebuli, a gdy ta się zeszkli, wlej 1,5 l bulionu rybnego i gotuj 5 min.
3. Wrzuć do zupy 4 obrane ziemniaki w kostkach, gotuj 10-12 min, po czym dodaj posiekany pęczek natki pietruszki i 100 ml śmietanki UHT 30 proc. tł.
4. Gotuj całość na małym ogniu przez 3-4 min, dopraw solą i pieprzem, podawaj z kawałkami ryby z bulionu i w sumie 4 posiekanym ogórkami kiszonymi.