11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób...
fot. StockSnap/pixabay.com

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodatków o niezwykle korzystnych właściwościach, które mają wspaniały smak i aromat

Jasny sos sojowy

Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób powstaje poprzez fermentację nasion soi w solance. Uzyskany produkt ma głęboką ciemną barwę, przyjemny orzechowy zapach i charakterystyczny smak. Jest używany jako składnik słony, a w codziennej kuchni może z powodzeniem zastępować zwykłą sól, pozwalając na uzyskanie preferowanej słoności przy mniejszym dodatku sodu (osoby ograniczające jego spożycie, m.in. na diecie przeciw nadciśnieniu, mogą wybrać niskosodową wersję sosu). Sos sojowy podkreśla smak potraw dzięki obecności wolnych aminokwasów pochodzących z soi. Podczas fermentacji powstaje też szereg związków korzystnych dla zdrowia, m.in. witaminy z grupy B.

Zobacz również

Dzień Flagi. Przemarsz ze 100-metrową biało-czerwoną uliczkami Żywca. ZDJĘCIA

NOWE
Dzień Flagi. Przemarsz ze 100-metrową biało-czerwoną uliczkami Żywca. ZDJĘCIA

Świątek powiedziała, z kim chciałaby zagrać w finale Mutua Madrid Open

Świątek powiedziała, z kim chciałaby zagrać w finale Mutua Madrid Open

Polecamy

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Azjatycki lifting zrobisz sama w domu. Poznaj metodę Tanaka

Azjatycki lifting zrobisz sama w domu. Poznaj metodę Tanaka

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp