11 z 13
Poprzednie
Następne
Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 naturalnych dodatków o niezwykle korzystnych właściwościach, które mają wspaniały smak i aromat
Jasny sos sojowy
Ta cenna przyprawa kuchni azjatyckiej w tradycyjny sposób powstaje poprzez fermentację nasion soi w solance. Uzyskany produkt ma głęboką ciemną barwę, przyjemny orzechowy zapach i charakterystyczny smak. Jest używany jako składnik słony, a w codziennej kuchni może z powodzeniem zastępować zwykłą sól, pozwalając na uzyskanie preferowanej słoności przy mniejszym dodatku sodu (osoby ograniczające jego spożycie, m.in. na diecie przeciw nadciśnieniu, mogą wybrać niskosodową wersję sosu). Sos sojowy podkreśla smak potraw dzięki obecności wolnych aminokwasów pochodzących z soi. Podczas fermentacji powstaje też szereg związków korzystnych dla zdrowia, m.in. witaminy z grupy B.