6 z 9
Poprzednie
Następne
Pomogą na pasożyty i trawienie. 5 powodów, dla których warto jeść kurki. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową
Mogą być spożywane przez osoby z dną moczanową
W przypadku dny moczanowej należy wyeliminować produkty, które są bogate w puryny, ponieważ podnoszą one stężenie kwasu moczowego we krwi, a w konsekwencji powodują ból i sztywność stawów. Dlatego osoby chore na podagrę nie powinny spożywać grzybów leśnych. Wyjątek stanowią jednak kurki i smardze, ponieważ zawierają one znacznie mniej puryn niż inne gatunki.
Porcja 100 g kurek to źródło 17 mg kwasu moczowego, taka sama ilość smardzów zawiera 30 mg, a borowiki zawierają go aż 92 g, czyli prawie 77 proc. maksymalnego zalecanego spożycia kwasu moczowego w przypadku dny moczanowej.