4 z 10
Poprzednie
Następne
Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!
Jedzenie zup pomaga schudnąć
Ponieważ kaloryczność zupy wynika z użytych do jej przygotowania składników w łatwy sposób można przygotować lżejszą lub cięższą jej wersję. Szczupłej sylwetce sprzyja jedzenie czystych wywarów niezabielonych śmietaną (można zastąpić ją mlekiem lub jogurtem) i oczywiście bez tłustej zasmażki. Do ugotowania niskokalorycznej zupy warto użyć wyłącznie warzyw, można również dodać chudy kawałek mięsa drobiowego, a także niewielką ilość pełnoziarnistej kaszy, ryżu lub makaronu.
Gotując zupę na tłustszym mięsie, pływający po jej powierzchni tłuszcz można zdjąć, dzięki czemu kaloryczność dania zostanie obniżona.