Nie jedz tego, kiedy bierzesz leki. Ta żywność wchodzi w interakcje z lekami
Pokarmy bogatotłuszczowe
Nie jedz ich, gdy zażywasz:
- leki kardiologiczne na nadciśnienie i chorobę niedokrwienną serca, należące do grupy beta-blokerów
- leki zawierające furosemid, stosowane w leczeniu nadciśnienia oraz działające moczopędnie
- leki należące do grupy inhibitorów ACE, stosowane w leczeniu nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy i zespołu metabolicznego
- leki zawierające statyny, stosowane głównie w chorobach układu krążenia
- leki stosowane w leczeniu astmy, zawierające teofilinę
- trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne
Mogą spowodować m.in.:
- zaburzenia rytmu serca
- nadmierny spadek ciśnienia
- zaburzenia snu
- bóle głowy
- drgawki
- zmniejszenie lub zwiększenie działania leku i jego skuteczności
Uwaga! Na czas leczenia odstaw pełnotłuste mleko, masło, smalec, bekon czy smażone jajka.