4 z 9
Poprzednie
Następne
Melon nie tylko nawadnia. Zobacz, co jeszcze dzieje się z Twoim organizmem, kiedy jesz melona. Jakie właściwości ma ten owoc?
Może pomóc regulować poziom cukru
Naukowcy zbadali wpływ codziennego spożywania owoców na rozwój cukrzycy. Okazało się, że codzienne spożycie owoców zmniejszało narażenie na rozwój cukrzycy o 12 proc. Natomiast jedzenie owoców co najmniej trzy razy w tygodniu u osób chorujących na cukrzyce obniżało o 13 do 28 proc. ryzyko wystąpienia powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą, a także prowadziło do o 17 proc. niższego ryzyka przedwczesnej śmierci.
Chociaż melony zawierają węglowodany, które mogą podnosić poziom cukru we krwi, to dzięki zawartości błonnika i składników odżywczych mogą wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi.