Leki roślinne przeciw COVID-19 – naturalne substancje zwalczające koronawirusa SARS-CoV-2 i hamujące rozwój infekcji
Lukrecja
Korzeń lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra), rośliny z rodziny bobowatych (tak, jak soja), zawiera cenne związki lecznicze, m.in. glicyryzynę. Ten glikozyd trójterpenowy ma słodki smak i działanie antywirusowe. Blokuje przyłączania się koronawirusa do receptorów ACE2 i reguluje wydzielanie cytokin, przeciwdziałając nasilonemu stanowi zapalnemu przy powikłaniach choroby. Ponieważ lukrecja wspiera układ odpornościowy, jest topowym składnikiem TCM. Jest też jednym z głównych ziół w recepturach stosowanych w zwalczaniu koronawirusa, takich jak podawane na początku choroby MXSG z efedrą czy GCGJ z imbirem, a także kapsułki LH z 11 ziołami dedykowane fazie leczenia COVID-19. Ponieważ stosowanie lukrecji powoduje zwiększony pobór potasu, przy stałym zażywaniu trzeba uzupełniać poziom tego elektrolitu; kuracja nie jest wskazana przy chorobach krążeniowych. Dzienna dawka to zwykle 5-15 g korzenia lub 200-600 mg glicyryzyny na dobę.