Komu szkodzą orzechy włoskie? To nie tylko alergicy i małe dzieci. Uważać muszą także osoby z niektórymi przewlekłymi chorobami
Małe dzieci
Do tej pory zalecano, aby nie podawać dzieciom orzechów przed ukończeniem 2 roku życia, a wg niektórych źródeł nawet do 3 r.ż. Przyczyną było prawdopodobieństwo wystąpienia silnej reakcji alergicznej. Podaje się, że jest ona najczęstszą przyczyną śmierci u nastolatków i młodych dorosłych z powodu wstrząsu anafilaktycznego.
Jednak w ostatnich latach naukowcy pokazali na przykładzie orzeszków ziemnych, że wczesna ekspozycja (po 6 m.ż) na potencjalny alergen, może uchronić dziecko przez rozwinięciem się u niego alergii. Według Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci orzeszki ziemne można podawać dziecku już między 4. a 11. miesiącem życia, po wcześniejszej konsultacji ze specjalistą. Powinny mieć formę adekwatną do wieku niemowlęcia np. domowego masła orzechowego lub mąki z orzechów. Zalecana porcja to 1 do 3 razy w tygodniu po 1-2 łyżeczki. Jest to pierwszy krok do wprowadzenia orzechów na stałe do jadłospisu dziecka.