6 z 12
Poprzednie
Następne
Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!
Warzywa kiszone
Kiszonki łączą w sobie zalety warzyw świeżych i produktów probiotycznych, stanowią bowiem źródło naturalnych antyoksydantów, witamin, składników mineralnych oraz bakterii wspomagających zdrowie jelit i całego organizmu. Choć zawierają sporo soli, spożywane jako dodatek do kanapki, sałatki czy surówki nie zapewnią nadmiaru sodu, wzbogacą za to jedzenie w związki smakowe i odżywcze. Warto jednak wybierać kiszonki z lady chłodniczej, a nie – ze sklepowej półki, ponieważ w pełni wartościowe są tylko wymagające trzymania w lodówce przetwory niepasteryzowane. Polecane są zwłaszcza kiszone ogórki, buraczki i kapusta, a także inne warzywa (selery, pomidory), zakwasy i soki z kiszonych warzywa do picia, a także kimchi.