6 z 12
Poprzednie
Następne
Jak żyć dłużej? 10 rzeczy, które pomagają osiągnąć długowieczność i cieszyć się lepszym zdrowiem do końca dni [WYNIKI BADAŃ]
Chrup orzechy
Orzechy i podobne nasiona oleiste (pestki dyni, słonecznika, sezam, mak itp.) należą do najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Regularne jedzenie ich w niewielkich ilościach pomaga zmniejszać zaburzenia metaboliczne, wysokie ciśnienie krwi czy poziom tłuszczu brzusznego, redukując zagrożenie rozwojem najpoważniejszych chorób, w tym nowotworów.
W jednym z badań u osób spożywających co najmniej 3 porcji orzechów tygodniowo ryzyko przedwczesnego zgonu było o 39 proc. niższe niż u osób, które ich nie jadły.
W innych badaniach u osób, które zjadały 1 porcję orzechów dziennie (to zaledwie garść!), ryzyko śmierci wskutek chorób kardiologicznych było mniejsze o 27 procent.