Domowy fast food w wersji FIT – to prostsze i smaczniejsze niż myślisz! Sprawdź pomysły na zdrowe dania, które zastąpią śmieciowe jedzenie
Burgery z buraka, marchewki i grzybów
Warzywne hamburgery zawitały do polskich lokali gastronomicznych, ale ich wykonanie jest tak proste, że równie dobrze można przyrządzać je w domu, i to na dziesiątki sposobów. Bazą mogą być warzywa, nasiona roślin strączkowych, kasze czy skiełkowane ziarna.
Najpopularniejsze są jednak burgery z buraka, m.in. ze względu na atrakcyjny kolor. Można przygotować je ze startych buraków gotowanych lub surowych w taki sam sposób, jak te mięsne, choć wymagają jednak użycia lepiszcza. W tej roli sprawdzi się oczywiście jajko, ale równie dobrze może to być ugotowana czerwona soczewica albo ziemniak, mielone siemię lniane bądź wegański zamiennik jajka.
Warto spróbować też burgera z podsmażonych grzybów (surowe mają zbyt dużo wody) i z marchewki, np. ze smakowitym imbirem.