Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu
Zioła
Zioła to nie tylko źródło aromatu i smaku, ale też antyoksydantów poprawiających trawienie, przeciwzapalnych i chroniących przed stresem oksydacyjnym. Dzięki swoim walorom pomogą znacznie zmniejszyć dodatek soli do potraw przy utrzymaniu ich atrakcyjności.
Do najbardziej polecanych ziół należą: lubczyk (nazywany też maggi – tak jak przyprawa do zup, która zawierała wyciąg z rośliny) i majeranek, a także rzadziej używany cząber i estragon. Te ostatnie nadają się zwłaszcza do mięs.
Zioła warto łączyć w mieszanki, również z przyprawami korzennymi. Można też korzystać z gotowych kompozycji, ale warto sprawdzać, czy nie zawierają soli. Z przypraw obowiązkowy jest pieprz czarny, można też używać kolorowego, białego, gałki muszkatołowej, imbiru, a także cebuli i czosnku.
Aby przygotować mieszankę zastępującą sól, można połączyć po łyżeczce suszonego majeranku, oregano, tymianku, bazylii i koperku, dodając po 1/4 łyżeczki cząbru, szałwii, sproszkowanego czosnku i cebuli oraz szczyptę suszonego imbiru.