6 z 9
Poprzednie
Następne
Czy pomidora można łączyć z ogórkiem i przechowywać w lodówce? Poznaj najczęstsze fakty i mity na temat pomidorów i przetworów z tych warzyw
Nie można jeść zielonych pomidorów PRAWDA/MIT
Niedojrzałe zielone pomidory zawierają toksyczne związki solaniny i tomatyny, które znajdują się również np. w surowych ziemniakach. Jednak w przypadku pomidorów nie usuwa ich przetwarzanie czy podgrzewanie warzyw. Spożycie zbyt dużej ilości zielonych, niedojrzałych pomidorów może spowodować zatrucie pokarmowe i wywołać zaburzenia ze strony układu nerwowego i krwionośnego. Jednak zjedzenie od czasu do czasu sałatki z zielonych pomidorów czy kiszonych pomidorów nie powinno nam zaszkodzić. Istnieją jednak również zielone odmiany pomidorów, których dojrzałe owoce pozostają zielone (np. Green Zebra) i ich spożywanie jest całkowicie bezpieczne.