Czy grupa krwi ma wpływ na rozwój chorób serca lub udaru mózgu? Sprawdź, co jest faktem, a co mitem na temat poszczególnych grup krwi
FAKT/MIT: Żywienie zgodnie z grupą krwi
FAKT: Zdrowe odżywianie może wspomagać regenerację organizmu i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób.
Korzyści wynikające ze stosowania tej diety związane są z ograniczeniem produktów wysokoprzetowrzonych, alkoholu, tłuszczy nasyconych oraz posiłków fast food.
MIT: Jedzenie zgodnie z grupą krwi ochroni przed wieloma chorobami.
Stosowanie takiego sposobu żywienia nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych, nie można zatem traktować go jako złotego środka na określone choroby. Według teorii osoby powinny odżywiać się w następujący sposób:
Grupa krwi A – wegetarianizm lub weganizm.
Grupa krwi B – umiarkowane spożycie mięsa, szczególnie baraniny, dziczyzny, z eliminacją drobiu. Ograniczeniu podlegają zboża, a polecane są produkty nabiałowe.
Grupa krwi AB – ograniczenia dotyczą tylko czerwonego mięsa, fasoli i kukurydzy.
Grupa krwi 0 – dieta o niskiej zawartości węglowodanów i zwiększonym udziałem białka i tłuszczy. Powinno wyeliminować się gluten oraz nabiał.