6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
FAKT: Zdrowe odżywianie może wspomagać regenerację organizmu...
fot. aamulya/123RF

Czy grupa krwi ma wpływ na rozwój chorób serca lub udaru mózgu? Sprawdź, co jest faktem, a co mitem na temat poszczególnych grup krwi

FAKT/MIT: Żywienie zgodnie z grupą krwi

FAKT: Zdrowe odżywianie może wspomagać regenerację organizmu i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób.

Korzyści wynikające ze stosowania tej diety związane są z ograniczeniem produktów wysokoprzetowrzonych, alkoholu, tłuszczy nasyconych oraz posiłków fast food.

MIT: Jedzenie zgodnie z grupą krwi ochroni przed wieloma chorobami.

Stosowanie takiego sposobu żywienia nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych, nie można zatem traktować go jako złotego środka na określone choroby. Według teorii osoby powinny odżywiać się w następujący sposób:

Grupa krwi A – wegetarianizm lub weganizm.

Grupa krwi B – umiarkowane spożycie mięsa, szczególnie baraniny, dziczyzny, z eliminacją drobiu. Ograniczeniu podlegają zboża, a polecane są produkty nabiałowe.

Grupa krwi AB – ograniczenia dotyczą tylko czerwonego mięsa, fasoli i kukurydzy.

Grupa krwi 0 – dieta o niskiej zawartości węglowodanów i zwiększonym udziałem białka i tłuszczy. Powinno wyeliminować się gluten oraz nabiał.

Zobacz również

Święto Konstytucji 3 Maja w Lipsku. Msza, kwiaty przed pomnikiem i przysięga [FOTO]

NOWE
Święto Konstytucji 3 Maja w Lipsku. Msza, kwiaty przed pomnikiem i przysięga [FOTO]

Dawid Szot: To sukces całego klubu. Nie tylko piłkarzy, ale dosłownie wszystkich

NOWE
Dawid Szot: To sukces całego klubu. Nie tylko piłkarzy, ale dosłownie wszystkich

Polecamy

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby