Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać
Acesulfam K (acesulfam potasu)
SŁODZIK NA „NIE”!
Ten sztuczny słodzik ze względu na gorzki smak jest najczęściej stosowany wraz z innymi syntetycznymi substancjami tego typu, zwłaszcza z aspartamem, ew. również z cyklaminianami (w napojach light) i sukralozą (w bezcukrowych gumach do żucia).
Acesulfam K (acesulfam potasu) i inne acesulfamy budzą liczne kontrowersje, istnieją bowiem dowody na ich działanie rakotwórcze, a dokładnych badań poświęconych jego działaniu nie wykonuje się.
Acesulfam potasu (E950) jest 200 razy słodszy niż cukier i nie dostarcza kalorii. Wyniki prac naukowych wykazały, że może nasilać przyrost wagi i zmieniać niekorzystnie mikroflorę jelitową.
Jest też źródłem chlorku metylenu (dichlorometanu), który wywołuje guzy piersi u zwierząt i sprzyja rozwojowi raka piersi u kobiet narażonych zawodowo na kontakt z tą substancją, które jest rozpuszczalnikiem.