Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać
Sukraloza
SŁODZIK NA „NIE”!
Jako słodzik półsyntetyczny przez pewien czas była uznawana za lepszą alternatywę niż popularne dodatki do napojów, i pojawiła się nawet w wyrobach największych koncernów. Chociaż jednak nie powoduje tak znacznego wzrostu we krwi poziomu glukozy i insuliny jak cukier stołowy, nie je obojętna dla ich regulacji. U osób otyłych okazała się nawet zwiększać ich poziomy!
Sukraloza (E955) jest 320-1000 razy (a średnio ok. 600 razy) słodsza od cukru, bijąc pod tym względem na głowę inne słodziki. Choć jednak jest używana w śladowych ilościach nie dostarczających kalorii, wykazuje negatywne działanie zdrowotne. Zmniejsza liczbę korzystnych bakterii jelitowych, nasilając stan zapalny w organizmie i sprzyjając przybieraniu na wadze!
Związku tego nie wolno podgrzewać, gdyż przekształca się wtedy do toksycznych chloropropanoli takich jak 3-MCPD o działaniu rakotwórczym.