9 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „NIE”!...
fot. Clint Budd/flickr.com (CC BY 2.0)

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Sukraloza

SŁODZIK NA „NIE”!

Jako słodzik półsyntetyczny przez pewien czas była uznawana za lepszą alternatywę niż popularne dodatki do napojów, i pojawiła się nawet w wyrobach największych koncernów. Chociaż jednak nie powoduje tak znacznego wzrostu we krwi poziomu glukozy i insuliny jak cukier stołowy, nie je obojętna dla ich regulacji. U osób otyłych okazała się nawet zwiększać ich poziomy!

Sukraloza (E955) jest 320-1000 razy (a średnio ok. 600 razy) słodsza od cukru, bijąc pod tym względem na głowę inne słodziki. Choć jednak jest używana w śladowych ilościach nie dostarczających kalorii, wykazuje negatywne działanie zdrowotne. Zmniejsza liczbę korzystnych bakterii jelitowych, nasilając stan zapalny w organizmie i sprzyjając przybieraniu na wadze!

Związku tego nie wolno podgrzewać, gdyż przekształca się wtedy do toksycznych chloropropanoli takich jak 3-MCPD o działaniu rakotwórczym.

Zobacz również

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Polecamy

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Nowy lek na otyłość i cukrzycę? Przyspiesza spalanie kalorii i zmniejsza apetyt

Możesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań

NOWE FAKTY
Możesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)