11 z 15
Poprzednie
Następne
Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać
Cyklaminian sodu
SŁODZIK NA „NIE”!
Cyklaminian sodu (E952) to związek syntetyczny, który ma jedynie 30-50 razy większą słodycz w porównaniu z cukrem. Dlatego też często łączy się go z sacharyną, niwelując przy tym nieprzyjemny posmak obu substancji.
Od lat 70. ubiegłego wieku stosowanie cyklaminianów jest zabronione w Stanach Zjednoczonych, wciąż jednak używa się go w Europie. Mogą one powodować raka (m.in. pęcherza moczowego) i zaburzać męską płodność, choć oczywiście współczesne badania tego nie potwierdzają.
Faktem jest jednak, że obecne w jelitach bakterie mogą przekształcać cyklaminiany do rakotwórczej cykloheksaminy, a dzieje się tak zwłaszcza przy ich regularnym spożywaniu.