6 z 9
Poprzednie
Następne
Co powinna jeść kobieta po pięćdziesiątce? Te produkty pomogą zachować szczupłą sylwetkę i młody wygląd. Zobacz zalecenia diety po 50. r.ż.
Ile owoców i warzyw uwzględniać w diecie po 50.?
Warzywa i owoce powinny zapełniać około połowę talerza. Absolutne minimum to natomiast 500 g dziennie. Należy spożywać więcej warzyw niż owoców – w ramach polecanych 5 porcji ilość tych produktów te powinna pozostawać w proporcji 3:2, a najlepiej 4:1. Polecane są wszystkie warzywa, najlepiej surowe lub w możliwie małym stopniu ugotowane, oraz głównie kwaśne owoce. Stanowią one świetne źródło witaminy C, antyoksydantów chroniących naczynia krwionośne i związków mineralnych, a także kwasów organicznych, które ułatwiają ich wchłanianie i przeciwdziałają tworzeniu się kamieni nerkowych, a rozkładając się do składników alkalicznych, odkwaszają organizm.