Co na zajady? 6 skutecznych sposobów na dokuczliwe zmiany w kącikach ust
Dieta
Po pojawieniu się zajadów warto przyjrzeć się bliżej swojej diecie. Być może w ostatnim czasie była ona daleka od ideału, co warto poprawić, aby pozbyć się problemu zajadów. W codziennych posiłkach należy uwzględnić pokarmy zapewniające:
• witaminę B1, która występuje w mięsie, różnych orzechach, nasionach roślin strączkowych oraz produktach z pełnego ziarna,
• witaminę B2, której źródłem są drożdże, mleko krowie i jego przetwory, sery żółte i białe, grube kasze, ciemny makaron, pełnoziarniste pieczywo, zbożowe płatki, a także niektóre warzywa np. brokuły i szpinak,
• witaminę B6 występującą w mięsie zwierząt i ryb, a także nasionach strączkowych, orzechach, bananach, suszonych morelach, a także ziemniakach i czerwonej papryce,
• witaminę B12 zawartą w mięsie i rybach, jajach, mleku, jogurtach, kefirze, maślance, a także różnych serach,
• cynk, który zapewnią pestki dyni, różnorodne orzechy i nasiona, kakao, grube kasze, płatki zbożowe, chleb z maki z pełnego przemiału, soczewica, ciecierzyca, fasola, a także mięso i ryby,
• żelazo zawarte w mięsie, jajach, różnorodnych orzechach, nasionach i pestkach, strączkach, również w niektórych warzywach i owocach.