6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aż 15 procent zielonego miąższu awokado stanowi tłuszcz!...
fot. pixabay

Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korzyści z jedzenia awokado!

Awokado na wysoki cholesterol

15 procent zielonego miąższu awokado stanowi tłuszcz! Jest to jednak tłuszcz bardzo korzystny dla zdrowia, bo nienasycony – przeważają w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe reprezentowane przez kwas oleinowy z rodziny omega-9.

W metaanalizie 10 badań naukowych, opublikowanej w Journal of Clinical Lipidology stwierdzono, że włączenie do diety ok. 1 sztuki awokado dziennie, przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczy zwierzęcych (masło, smalec, tłuste mięso) istotnie obniża poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów, oraz nieznacznie „dobrego” cholesterolu HDL.

Zobacz również

Ciężki plecak oznacza poważne problemy. Jak dbać o zdrowie uczniów? Specjaliści radzą

O TYM SIĘ MÓWI
Ciężki plecak oznacza poważne problemy. Jak dbać o zdrowie uczniów? Specjaliści radzą

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Polecamy

Masz ten objaw? Może zwiastować rychły zawał

Masz ten objaw? Może zwiastować rychły zawał

QUIZ: Co wiesz o katarze? Sprawdź, czy odróżnisz infekcję bakteryjną od wirusowej

QUIZ: Co wiesz o katarze? Sprawdź, czy odróżnisz infekcję bakteryjną od wirusowej

Najlepsze napoje na refluks. Co pić, a czego unikać?

Najlepsze napoje na refluks. Co pić, a czego unikać?