7 najgorszych produktów dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować
Słone przekąski i dania
Dieta o wysokiej zawartości soli może wywoływać stany zapalne tkanek i zwiększać ryzyko chorób autoimmunologicznych. Dlatego też słona żywność (np. chipsy, fast foody, mrożone dania) może osłabiać odpowiedź immunologiczną organizmu.
Sól może hamować normalne funkcje odpornościowe, zmieniać bakterie jelitowe, tłumić odpowiedź przeciwzapalną, a także promować wytwarzanie komórek odpornościowych, doprowadzając do chorób autoimmunologicznych.
Spożywanie zbyt dużej ilości soli pogarsza też już istniejące choroby autoimmunologiczne, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dlatego też zalecane jest zmniejszenie spożycia soli kuchennej i żywności o wysokiej zawartości soli, co może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie układu odpornościowego.