3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dieta o wysokiej zawartości soli może wywoływać stany...
fot. stockking/freepik

7 najgorszych produktów dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Słone przekąski i dania

Dieta o wysokiej zawartości soli może wywoływać stany zapalne tkanek i zwiększać ryzyko chorób autoimmunologicznych. Dlatego też słona żywność (np. chipsy, fast foody, mrożone dania) może osłabiać odpowiedź immunologiczną organizmu.

Sól może hamować normalne funkcje odpornościowe, zmieniać bakterie jelitowe, tłumić odpowiedź przeciwzapalną, a także promować wytwarzanie komórek odpornościowych, doprowadzając do chorób autoimmunologicznych.

Spożywanie zbyt dużej ilości soli pogarsza też już istniejące choroby autoimmunologiczne, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dlatego też zalecane jest zmniejszenie spożycia soli kuchennej i żywności o wysokiej zawartości soli, co może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zobacz również

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

8 powodów, przez które mocz jest mętny. Co powinno cię zaniepokoić?

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

Polecamy

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Ten popularny napój może doprowadzić nawet do zawału. Wiele osób pije go codziennie

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie