4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomogą nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Śliwki pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Rozjaśnij cienie pod oczami w 15 minut. Naturalne i tanie kosmetyki masz pod ręką

Polecamy

Nie żyje prof. Zbigniew Lew-Starowicz. Miał 80 lat

Nie żyje prof. Zbigniew Lew-Starowicz. Miał 80 lat

Darmowy „lek” na suche oczy. Z sukcesem zastąpi krople do oczu

Darmowy „lek” na suche oczy. Z sukcesem zastąpi krople do oczu

Czy szczepionki na COVID-19 są skuteczne? Wyniki badań są jednoznaczne

Czy szczepionki na COVID-19 są skuteczne? Wyniki badań są jednoznaczne