4 z 9
Poprzednie
Następne
5 najgorszych dodatków do kawy. Tego do niej nie dodawaj. Czy kawa ze śmietanką jest zdrowa, a słodziki to lepszy wybór niż cukier?
Kawa z bitą śmietaną
Nie lepiej od śmietanki w proszku wypada również dodatek bitej śmietany do kawy. Najgorszym wyborem jest gotowa bita śmietana w sprayu, w której składzie znajdziemy m.in. utwardzony olej palmowy, cukier, dekstrozę, podtlenek azotu, syrop glukozowy, sorbitol, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, zagęszczacze i sztuczne aromaty. Jeśli samo odczytanie składu produktu sprawia ci trudność i niewiele mówi to znaczy, że lepiej odłożyć go z powrotem na sklepową półkę.
Nieco lepszym pomysłem jest zrobienie bitej śmietany własnoręcznie ze śmietanki 30 proc. Jednak również takiego dodatku lepiej nie stosować zbyt często, bo zawiera on dużo tłuszczu, cukru i kalorii.