6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się...
fot. Bartosz Luczak/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Sałata, szpinak, seler, buraki i rzepa

Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się toksycznych drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym groźnej bakterii Clostridium botulinum, która wydziela silnie trujący jad kiełbasiany.

Jednak ponowne podgrzewanie tych warzyw przekształca ok. 25 proc. azotanów w bardzo toksyczne nitrozoaminy i azotyny, które mają właściwości rakotwórcze. Związki te mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek oraz obniżyć wchłanianie witaminy A.

Dodatkowo azotyny zaburzają prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, przez co zwiększają ryzyko wniknięcia szkodliwych patogenów.

Zobacz również

Ciężki plecak oznacza poważne problemy. Jak dbać o zdrowie uczniów? Specjaliści radzą

O TYM SIĘ MÓWI
Ciężki plecak oznacza poważne problemy. Jak dbać o zdrowie uczniów? Specjaliści radzą

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Polecamy

Nowe ostrzeżenie GIS z 22.11. Czy masz to w domu?

Nowe ostrzeżenie GIS z 22.11. Czy masz to w domu?

QUIZ: Co wiesz o katarze? Sprawdź, czy odróżnisz infekcję bakteryjną od wirusowej

QUIZ: Co wiesz o katarze? Sprawdź, czy odróżnisz infekcję bakteryjną od wirusowej

Najlepsze napoje na refluks. Co pić, a czego unikać?

Najlepsze napoje na refluks. Co pić, a czego unikać?