6 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Cytrusy kojarzą się z zasobnością w cenną witaminę C, której...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/35/90/5ecbc1c3f244b_o_large.jpg)
fot. pixabay
Top 13 mitów żywieniowych. Sprawdź, czy też w nie wierzysz!
MIT 5: Cytrusy to najlepsze źródła witaminy C
Cytrusy kojarzą się z zasobnością w cenną witaminę C, której organizm potrzebuje dziennie 75-90 mg. Rzeczywiście pomarańcze zapewniają jej 49 mg na 100 gramów, grejpfrut – 40 mg, a mandarynki – 31 mg. Są jednak jeszcze lepsze źródła kwasu askorbinowego. Słodkie truskawki dostarczają 66 mg, chrupiąca czerwona papryka – 144 mg, a kwaskowe czarne porzeczki aż 181 mg.