3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do...
fot. dolgachov/123rf.com

Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny obniżają poziom glukozy i cholesterolu

Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu obniża stężenie cukru we krwi. Naukowcy z University of Illinois odkryli także, że inne składniki zawarte w jeżynach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Jeżyny mają także niski indeks glikemiczny wynoszący IG=25, dzięki czemu mogą je jeść cukrzycy.

Zobacz również

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Polecamy

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym