Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc
Gotowy zakwas lub żurek
Przed Wielkanocą w sklepach pojawia się mnóstwo produktów ułatwiających przygotowanie świątecznego stołu. Są wśród nie tylko zakwasy na żurek, ale nawet gotowe żurki czy barszcze białe nie tylko w postaci płynnej zupy, ale także proszku w torebkach. Do takich gotowych produktów należy jednak podchodzić z bardzo dużą rezerwą i nie dać się nabrać na ładną etykietę opatrzoną zapewnieniami, że produkt jest domowy, „jak u babci” czy na naturalnym zakwasie. Mimo dobrej reklamy gotowy żurek czy zakwas może zawierać sporo zbędnych i szkodliwych substancji w postaci dużych ilości soli czy sztucznych aromatów np. aromat dymu wędzarniczego.
Należy więc czytać skład i wybierać produkt o jak najkrótszej liście składników. Lepiej również kupić gotowy zakwas i z niego przygotować w domu żurek niż kupować gotowy żurek.