Słodycze dla cukrzyków? Tak! Wypróbuj przepisy na zdrowie i pyszne słodkości. Osoby z wysokim cukrem mogą jeść takie słodkie przekąski
Gofry
W Twoim jadłospisie może znaleźć się ten pyszny deser, ale pod warunkiem, że do produkcji nie użyjesz ogromnej ilości cukru. Zrezygnuj również z bitej śmietany, słodzonych dżemów oraz sosów czekoladowych. Gofry możesz posłodzić erytrytolem, czyli naturalnym słodzikiem, który nie podnosi stężenia cukru we krwi. Zamiast bitej śmietany możesz ubić gęsty jogurt naturalny.
Składniki:
- 150 mąki pełnoziarnistej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka erytrytolu,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 50 ml wody gazowanej.
Przygotowanie:
Mąkę, olej, mleko, wodę, sól, sodę oraz żółtka dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. W tym czasie ubij białka z cukrem na sztywną masę. Delikatnie przekładaj pianę do pozostałego ciasta i mieszaj łyżką. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut.