3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kompot ugotowany z sezonowych owoców to smak dzieciństwa i...
fot. Jacek Dylag by Unsplash

Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!

Domowy kompot

Kompot ugotowany z sezonowych owoców to smak dzieciństwa i wakacji u babci na wsi. Na szczęście można go odtworzyć w domowym zaciszu, jednak wykorzystując mniej cukru, niż miała to w zwyczaju nasza babcia. Na kompot świetnie nadają się polskie, sezonowe owoce: truskawki, maliny, śliwki, rabarbar, jabłka, kolorowe porzeczki, czereśnie i wiśnie, a także mieszanki tych owoców.

Do dużego garnka wystarczy wrzucić ok. kilogram świeżych lub mrożonych, zalać taką sama lub większą ilością wody i gotować przez 30-60 minut. Dodanie korzennych przypraw w symbolicznych ilościach podkręci smak domowego napoju. Sprawdzi się mielony cynamon, kardamon, imbir (także świeży) oraz goździki. Najlepiej dla zdrowia i sylwetki nie dosładzać kompotu zwykłym cukrem, a skorzystać ze zdrowszych dla niego alternatyw np. ksylitolu, stewii lub erytrytolu.

Zobacz również

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Zacznij dziś, a do lata schudniesz bez diety. 7 kroków do szybkiego zrzucenia wagi

Polecamy

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Raz dziennie, a może raz w tygodniu? Częstotliwość wypróżnień zdradza stan zdrowia

Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!

GORĄCY TEMAT
Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca