Przekąski na kameralne spotkanie. Top 10 przepisów na smaczne i zdrowe przystawki na zimno
Klasyczne faszerowane jaja
Jajka ugotowane na twardo, a więc przez dokładnie 8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, są wdzięcznym składnikiem przekąsek na imprezę. Można je faszerować wymyślnymi nadzieniami i ozdobić kontrastowej barwy przyprawami lub ziołami, dzięki czemu pięknie prezentują się na stole. Co ważne ich wykonanie zwykle nie zajmuje dużo czasu!
Do przygotowania smacznej przekąski potrzeba 8 jajek ugotowanych na twardo, 5 łyżek lekkiego jogurtu greckiego, 2 łyżeczki ostrej musztardy oraz pół łyżeczki pikantnej mielonej papryki. Jaja należy przekroić wzdłuż na pół i pozbawić żółtek, które posłużą jako baza do wykonania nadzienia. Wystarczy zmiksować je na gładką masę z pozostałymi składnikami, a następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, wypełnić farszem wydrążone białka.