Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
KASZA JĘCZMIENNA
Kasze jęczmienne dostępne na polskim rynku to: kasza pęczak, mazurska (perłowa) oraz wiejska (łamana). Jak sądzisz, która z wymienionych kasz jest najbardziej wartościowa? Jeśli odpowiedziałeś: pęczak – masz rację!
Pęczak to najmniej przetworzona kasza jęczmienna – odpowiednia dla osób, które cenią minimalizm i naturalność produktów. Zawiera gluten, dlatego nie jest odpowiednia dla osób z celiakią. Ma natomiast bardzo niski IG wynoszący 25, toteż osoby z cukrzycą powinny spożywać go jak najczęściej. To także dobry wybór dla osób z zaparciami i odchudzających się, bowiem pęczak zasobny jest w błonnik pokarmowy, który zwiększa sytość, usprawnia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień.
W kaszach jęczmiennych występuje wyjątkowa frakcja błonnika pokarmowego – beta-glukan. Ma ona udowodnione właściwości obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Korzyści w postaci obniżenia poziomu cholesterolu ogólnego i „złego” cholesterolu LDL, można odnieść spożywając każdego dnia 3 g beta-glukanów – czyli ok. 70 g kaszy jęczmiennej.