To powinno Cię zainteresować
Ostrzeżenie GIS 14.06: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki.
Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.
- Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g
Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025
Data ważności jest jednocześnie numerem partii
Kraj pochodzenia: Argentyna
Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Firma Green Essence Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu w Polsce.
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wysoki poziom pozostałości pestycydu - glufosynatu w partii fasolki Adzuki, pochodzącej z Argentyny
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
