6 z 30
Poprzednie
Następne
Mroźny Księżyc, czyli Pełnia Bobrów na listopadowym niebie. Czy pełnia księżyca wpływa na człowieka? Poznaj fakty i mity na ten temat
Księżyc naprawdę wyostrza zmysły
Podczas pełni możemy obserwować zmianę w intensywności odczuwania nut smakowych wina. Wyrafinowani znawcy win dokonali nawet podziału na dni owocowe i korzenne, który w zależności od kalendarza księżycowego, pozwala na określenie, kiedy będą nam smakowały różne gatunki tego szlachetnego trunku.
Doświadczeni kiperzy powołują się na wyniki badań biochemików, którzy udowodnili, że podczas pełni niektóre rośliny mogą pobierać z gleby więcej tlenu. Większa ilość jonów dodatnich w atmosferze, która obserwowana jest w tej fazie księżyca, może wpływać na ich cykl wegetacyjny. Zmiany te mogą wpływać także na smak wina, ale żeby je odczuć trzeba być prawdziwym smakoszem.