Komu szkodzi jedzenie grzybów? Jesienne dary lasu mogą nie pójść na zdrowie szczególnie tym osobom. Uwaga na seniorów i dzieci!
Dzieci do 12. roku życia, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby starsze
Brak jest oficjalnych zakazów jedzenia grzybów przez dzieci, kiedy zaczną już przyjmować stałe pokarmy. Jednak sugeruje się poczekanie, aż osiągną wiek około 10-12 miesięcy, zanim wprowadzi się do ich diety grzyby ze sprawdzonych upraw, np. pieczarki.
Zarówno dzieci do 12. r.ż., jak i osoby starsze oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny natomiast unikać jedzenia grzybów leśnych ze względu na możliwość silnego lub śmiertelnego zatrucia. Wpływ toksyn na młody lub osłabiony organizm może być groźny w skutkach. Nawet niewielka ilość toksycznych substancji może doprowadzić do stałego uszkodzenia organów, a nawet do śmierci.
W przypadku osób powyżej 12. roku życia należy spożywać grzyby tylko ze sprawdzonych i certyfikowanych źródeł, ponieważ zmniejsza to ryzyko spożycia trujących grzybów, które łatwo można pomylić jest z jadalnymi okazami.