Jak zregenerować wątrobę? Sięgaj po te produkty! Na pewno masz je w domu i nie wiesz, że wspomagają przeciążoną wątrobę!
Produkty sojowe
Nasiona soi obfitują w przeciwutleniacze takie jak genisteina o właściwościach przeciwzapalnych i wspierających prawidłową gospodarkę energetyczną w organizmie. Działanie to zabezpiecza przed uszkodzeniami również wątrobę, redukując działanie toksycznych związków. W połączeniu z zbilansowaną dietą bogatą w aminokwas taurynę może też wspomagać przemiany związków białkowych w tym narządzie. Do najbogatszych w genisteinę produktów sojowych należy tempeh, nasiona gotowane i prażone jak orzeszki, a ponadto pasty miso i natto. Sporych ilości zapewni też regularne sięganie po tofu i napoje sojowe. Warto wiedzieć, że za sprawą genisteiny soja ma korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną. Nie powinni spożywać jej jedynie osoby z nowotworami hormonozależnymi i chorobami nerek, a także uczuleni na jej białka.