6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Antybiotyki niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale...
fot. AlexRaths/gettyimages.com

Czym nie można popijać antybiotyku? Ten sok i alkohol są zabronione. Wszystko, co musisz wiedzieć, zanim weźmiesz leki

Podczas stosowania antybiotyku zawsze przyjmuj probiotyki

Antybiotyki niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również tzw. dobre bakterie, czyli te stanowiące naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Ich zadaniem jest obrona organizmu przed patogenami oraz udział w metabolizmie substancji odżywczych. Aby nie dopuścić do ich unicestwienia przez antybiotyk stosuj leki osłonowe (tzw. probiotyki), które zawierają żywe kultury bakterii. Chronią one przewód pokarmowy przed podrażnieniem błony śluzowej żołądka, zapobiegają biegunkom i zapaleniu jelit. Należy je stosować w trakcie antybiotykoterapii oraz ok. 14 dni po jej zakończeniu w celu odbudowania właściwej mikroflory jelitowej. Przeważnie przyjmuje się je na kilka godzin przed lub po zażyciu antybiotyku, ale niektóre probiotyki można również stosować równocześnie z antybiotykiem. Należy stosować się do informacji podanej w ulotce leku lub poleceń lekarza.

Zobacz również

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z GKS Tychy. To najlepsze spotkanie w tym sezonie

NOWE
Oceny piłkarzy Lechii za mecz z GKS Tychy. To najlepsze spotkanie w tym sezonie

Ogniwo Sopot pokazało moc, pokonując lidera z Krakowa

Ogniwo Sopot pokazało moc, pokonując lidera z Krakowa

Polecamy

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby