4 z 14
Poprzednie
Następne
Czy wszystkie gatunki ryb są zdrowe? Podpowiadamy, jakie ryby warto wybierać, a których lepiej unikać ze względu na zanieczyszczenia
Unikaj łososia bałtyckiego
Wody Morza Bałtyckiego są silnie zanieczyszczone metalami ciężkimi oraz dioksynami, które zaburzają procesy gonienia się ran, negatywnie oddziałują na tarczycę, żeńskie i męskie gonady oraz endometrium macicy.
Łososie bałtyckie to nie tylko ryby silnie zanieczyszczone, ale również zagrożone wyginięciem. Zdecydowanie odradzamy ich zakup.
Jeśli lubisz smak łososia, wybierz pacyficznego , który wyławiany jest z Morza Arktycznego i północnej części Oceanu Spokojnego.
Tamtejsze ławice nie są zagrożone wyginięciem, a wody są niezwykle czyste i przejrzyste! Na opakowaniu warto także szukać certyfikatu ASC, czyli zrównoważonej hodowli oraz oznaczenia MSC, który świadczy o zrównoważonym rybołówstwie.