8 z 14
Poprzednie
Następne
Czy wszystkie gatunki ryb są zdrowe? Podpowiadamy, jakie ryby warto wybierać, a których lepiej unikać ze względu na zanieczyszczenia
Szukaj dorsza poławianego za pomocą sieci
Chude mięso dorsza atlantyckiego i czerniaka doceniają nie tylko osoby dbające o szczupłą sylwetkę i zdrowe serce.
Kupując rybę tego gatunku należ zwrócić uwagę na sposób jej połowu. Nie polecany jest czerniak wyławiany z wykorzystaniem włoków i włoków dennych (bez względu na miejsce połowu), ponieważ te sprzęty w negatywny sposób oddziałują na dno morskie, niszcząc naturalne poszycie.
Jeśli na obiad lub kolację świąteczną chcesz przygotować dorsza, wybierz rybę z certyfikatem MSC, wyławianą za pomocą okrężnic z wód Morza Barentsa lub Norweskiego, bądź z Islandii wyławianego za pomocą sieci.