Czy kawa jest zdrowa? Czy wspomaga koncentrację? Oto 15 faktów i mitów o kawie. Niektóre są zaskakujące
FAKT: Współcześnie wiadomo, że u osób pijących co najmniej 1 filiżankę kawy dziennie występuje o 11 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu z osobami, które unikają tego napoju. Sięganie po niego może być korzystne dla osób z tą choroba, jednak naparu nie należy dosmaczać cukrem, miodem ani śmietanką.
Wypijanie 3-5 filiżanek wiąże się z obniżeniem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, a konsumpcja 3 – zmniejsza o 25 proc. zagrożenie chorobą Parkinsona. Tzw. mała czarna wspomaga też ochronę przed depresją, marskością wątroby i stłuszczeniem tego narządu.
Kawa może zapobiegać chorobom nowotworowym, co wynika z jej bogatego składu zasobnego w substancje przeciwutleniające. Zawarty w niej kafeol chroni cząsteczki DNA przed uszkodzeniami, a kwas kawowy hamuje zmiany w materiale genetycznym zdrowych komórek i namnażanie komórek rakowych. Chroni zwłaszcza przed rozwojem raka m.in. wątroby, jelita grubego, prostaty czy endometrium.